Iron Maiden kommer från England och är ett av de största heavy metal-banden som finns. De har spelat i över än 40 år och fortsätter fortfarande idag. Bandets medlemmar består av Steve Harris som spelar bas, Nicko McBrian på trummor och Dave Murray på gitarr. Dessa tre är dessutom originalmedlemmar i bandet. De har varit med ända sedan starten. Bruce Dickinson, sångare, och Adrian Smith, gitarr, kom tillbaka till bandet år 1999 efter att ha haft några års soloprojekt. Janick Gers är den nyaste medlemmen om vi inte räknar med de två som kom tillbaka till bandet. Gers spelar gitarr och blev medlem år 1990. Iron Maiden har bytt medlemmar över 15 gånger under hela sin karriär. De har spelat in musik med tre olika sångare, två olika trummisar och fyra olika gitarrister.

Gruppen bildades i London på slutet av 1975-talet och gruppens namn Iron Maiden, eller järnjungfrun som det heter på svenska, kommer från ett tyskt tortyrredskap som har samma namn. Sedan starten av sin karriär har de släppt 12 livealbum, 16 studioalbum samt 7 samlingsalbum. De har även släppt några konsertfilmer och dokumentärer där du får en möjlighet att se bandet från en helt ny sida. Bandet har även sitt egna ölmärke. Kort sagt kan vi säga att Iron Maiden är ett väldigt produktivt metalband.

Flera av bandets låtar handlar om bland annat historiska händelser som skedde i deras hemland. Andra låtar är baserade på både böcker och filmer, till exempel ”Lord of the Flies”, ”Children of the Damned”, ”Man on the Edge” och ”To tame a land”.

Grundaren Steve Harris

Steve Harris är, förutom gitarrist i Iron Maiden, även gruppens grundare. Han föddes 1956 i London och var som ung väldigt intresserad av fotboll. Han började spela som barn och när han var 14 år blev han tillfrågad att spela i West Ham United, sitt favoritlag, vilket han tackade ja till. Men det dröjde inte länge innan han insåg att det inte var vad han ville göra. Samtidigt hade han börjat intressera sig av musik och efter fotbollen bestämde sig för att satsa mer på musiken istället. Det ledde till slut till att han bildade gruppen Iron Maiden.

Iron Maiden i Sverige

I Sverige har Iron Maiden alltid varit väldigt populära. Gruppen var en av de allra första som uppträdde sommaren 2013 på nationalarenan i Solna, då det var över 55 500 i publiken. Ett annat bevis på hur populära bandet är, är genom att ta en titt på Spotify där de har över 4 miljoner lyssnare varje månad. Det finns en liten lista som visar var lyssnarna befinner sig och Stockholm ligger relativt högt upp, men staden ligger inte på första plats. Andra städer som också tagit en hög plats på listan är London, Santiago, São Paulo, och Mexico City.