Metalmusik har sina rötter från rockmusik som startade redan på 1950-talet. Under slutet av 1960-talet till början av 1970-talet startade genren heavy metal eller bara kallat metal. Stilen på metalmusik karakteriseras av en generell högljudd musik bestående av ofta långdragna elgitarrsolon och viss distorsion av musiken.

Typer av metal musik

De klassiska heavy metalmusiken startade i Storbritannien med band som till exempel Judas Priest, Deep Purple, Blackk Sabbath och Led Zeppelin. Senare kom en mängd andra subgenrer av metal musik som bland annat industri metal med elektroniska inslag, black metal med mörka röster av distorsion samt högt tempo och hårda trumslag eller symfonisk metal där man använder sig av orkesterinstrument. Metalmusik kan kombineras med en rad olika musikstilar med olika teman som krig, vikingar, död, keltiskt, latino samt en rad andra teman och stilar. Inom stilen goth finner man gothic metal eller även kallat vampiric metal. Ett klassiskt exempel på en sådan grupp är 69 Eyes som specialiserar sig enbart på mörkt- och förföriskt vampyrtema. Gemensamt med de subgenrer som finns idag, är att metalmusik ett sätt att uttrycka sig extremt men även kreativt och för vissa kan det kännas befriande och höjer kreativiteten genom alla de intensiva känslouttryck metalmusik kan förmedla.

Metal – En livsstil

Men metalmusik kommer även klädstilar. Det behöver inte betyda att bara för att man lyssnar på musiken, måste gå klädd i passande kläder. Dock har det blivit vanligt med en kultur och livsstil kring kläderna när det gäller metalmusik. Typiska kläder för metalmusik liknar mycket av vad en hårdrockare gärna bär som skinn, läder eller nitar. Den personliga stilen kan ta sig i uttryck som långt hår, gärna skägg, mörka kläder, jeans eller till exempel militärbyxor. Finland är ett land som satt sin prägel inom metalmusik. Enligt en forskare i Helsingfors har Finland fått en bättre ekonomi sedan bandet Lordi slog igen med sin vinnande låt år 2006 på Eurovision song contest.

Förr brukade man vanligen lyssna på metalmusik med en klassisk LP-skiva eller ett kassettband. Idag har vi mer moderna verktyg för att lyssna på högkvalitativ musik. En mobiltelefon kan ge ett riktigt bra ljud när man lyssnar på ett metal band. Att lyssna på musik i mobilen drar en del på batteriet, då kan man köpa riktigt bra laddare på en unik hemsida med teknikdelar och en rad andra smarta produkter för att lyssna på sin metalmusik i bästa ljudkvalitet!

Metal är för de flesta en musikstil som man antingen älskar eller inte föredrar. Alla är vi olika och har varierande sak och tycke. Black metal har till exempel i en del sammanhang, väckt känslor och tankar kring religion genom band som förmedlar extrema och mörka känslor. Musik är ett sätt att uttrycka sin kreativitet och black metal kan utmana lyssnaren med provokativa och ibland extrema texter om död och sorg. Allt handlar om hur budskapen tolkas och hur man förstår texten i ett större perspektiv. Om ett band sjunger om död eller med anti-religiösa texter behöver det inte betyda att det är något negativt. Musik uttrycker känslor som kan spegla allt vi känner, t.ex. ilska, sorg, attraktion, glädje, kärlek eller frustration.