Deep Purple är ett av banden som går att beskriva som en pionjär inom metalgenren. Gruppen bildades år 1968 i Storbritannien och har tillsammans med Led Zeppelin och Black Sabbath räknats som ett av de tre största hårdrocksbanden från 70-talet. Sedan starten av karriären har Deep Purple varit med om flera medlemsbyten samt ett uppehåll på åtta år mellan 1976 och 1984.

När bandet först bildades spelade de progressiv rock och inspirerades bland annat av Jimi Hendrix och bandet Cream. De bytte dock namn och musikstil under 1970-talet och hamnade i Guinness Rekordbok år 1975. Bandet blev nämligen utsedda till det mest högljudda bandet i världen. De har bytt medlemmar ett antal gånger under åren. De medlemmar som är med i bandet idag är Ian Paice, Ian Gillan, Steve Morse, Roger Glover och Don Airey. Airey är den nyaste medlemmen som varit med sedan 2002 och spelar både orgel samt keyboard.

På grund av antalet medlemmar som byttes ut och andra problem tog gruppen en paus i åtta år. De kom dock tillbaka år 1984 med ett skivkontrakt hos Mercury Records och Polygram. De släppte ett nytt album, ”Perfect Strangers”, som sålde väldigt bra både i Storbritannien och i USA. År 2015 blev de äntligen invalda till Rock and Roll of Fame and Museum, efter att tidigare ha blivit nominerade flera gånger.

Det unika Deep Purple-soundet

Deep Purple skiljer sig från andra metalband som bildades under samma era i det att gruppen har en hel del influenser från barockmusiken. Det soundet är något du främst kommer höra i de längre duellerna som spelas mellan gitarr och orgel. Exempel på låtar där du kan höra detta är ”Burn”, ”Lazy”, ”Speed King” och ”Highway Star”. En annan sak som ingår i bandets sound är Gillians sång, vilken går att beskriva som skrikig, och det är bland annat detta som fått Deep Purple att sticka ut i mängden.

Deep Purple i Sverige

Deep Purple har varit på flera världsturnéer och spelat i Sverige ett antal gånger. De kom hit till landet år 2016 och spelade i både Stockholm och Göteborg. De båda konserterna fick dock ställas in eftersom Ian Paice fick en mini-stroke. Som tur är återhämtade han sig relativt snabbt och konserterna spelades strax därefter.