Det amerikanska metalbandet Metallica anses vara en av de mest framgångsrika grupperna som finns inom genren. Metallica har varit aktiva sedan 80-talet, de har sålt över 100 miljoner album över världen samt är fortfarande aktiva idag.

Metallica bildades i Los Angeles år 1981 och bandets första fullängdsalbum, ”Kill ’em All”, gav de ut år 1983. Under sin karriär har de hittills gett ut tio studioalbum, tre livealbum och ett coveralbum. De har bytt medlemmar ett antal gånger under åren, de enda två gruppmedlemmarna som varit med sedan starten är trummisen Lars Ulrich och sångaren James Hetfield. Kirk Hammett har dock varit med i gruppen sedan 1983, han ersatte då Dave Mustaine på sologitarr. Ron McGovney var originalmedlemmen på basgitarr, har ersattes dock år 1982 av Cliff Burton som spelade fram till sin bortgång år 1986 och Jason Newsted tog över fram till 2001. Den nuvarande basgitarristen i Metallica är Robert Trujillo.

Om Metallicas musik

Metallicas musik klassades i början som thrash metal, vilket är en genre som bandet själva var med och skapade under 1980-talet. De tog influenser av andra populära band som Deep Purple, Queen, Black Sabbath och Led Zeppelin. Thrash Metal är en genre som känns igen genom de aggressiva texterna och det snabba tempot. Bandet har dock utforskat flera olika genrer genom åren . Ett exempel på ett mer tillgängligt sound är albumet Metallica som de släppte 1991. Detta album innehåller några av bandets mest populära låtar som ”Enter Sandman”, ”Sad but true” och ”Nothing else matters”. Detta sound ansågs dock vara kontroversiellt och delade in Metallicas fans i två läger. Antingen gillade de den nya musiken eller så saknade de den förra.