Metal är inte endast känt som en musikstil utan även som en subkultur. Genren utvecklades under 60-talet och både metal och hårdrocken har länge förknippats med bland annat olika frisyrer. Frisyrerna kan vara allt från långt hår till snaggat hår i olika färger. En annan del som också tillhör metalmusikens subkultur är kläderna samt en del smink. Det är inte ovanligt att se några metalartister med mörkt läppstift och svart eyeliner/ögonskugga.

Metalmusiken har vid flera tillfällen förknippats våld, vilket har lett till bland annat inställda spelningar. Men samtidigt som spelningar ställs in har musiken i sig även lockat flera nya anhängare. Det finns dock egentligen inga belägg för att alla som gillar metalgenren skulle vara mer benägna att ägna sig åt våld jämfört med personer som inte gillar musikstilen. Detta påverkar dock både andras fördomar om metalens subkultur och musikstilen samt att olika attribut som svarta kängor och långt hår förknippas med våld, vilket är rätt olyckligt.

En annan sak som gör att musiken kan missförstås är det iscensatta våldet, alltså det fejkade våld som vissa artister framför under sina shower. Det kan, förutom fördomar för musiken, leda till fördomar mot genrens anhängare och artisterna själva. Det kan vara rätt problematiskt i många sammanhang.

När det kommer till musikbranschen är det alltså inte lätt för metalband att lyckas ordentligt. Många väljer att ställa in konserter efter att de fått reda på vilken typ av musik som kommer att spelas eftersom de tror att den våldsamma musiken alltid leder till riktigt våld.